Rosta Colombia kaffe och recept

Rosta Colombia kaffe och recept

Att Rosta Colombia kaffebönor

Colombia kaffe har oftast smak av choklad och hasselnöt vid mörkare rostning är den en underbar bas i de flesta kaffe blend. Men kan också vara väldigt syrlig om rostat för lätt. De mest kaffeafficiados tycker den syrliga smaken är bra, medans de flesta andra vill helst slippa det. 

Colombia kaffe känt för sin mångfald av smaker och hög kvalitet, colombianskt kaffe är en favorit bland miljontals kaffedrickare runt om i världen. Tillverkat av hundratals småbruksgårdar har landet utvecklats till den tredje största kaffeproducenten i världen, bara efter Brasilien och Vietnam.

Medan kaffe från Colombia ofta karakteriseras som milt, välbalanserat och med en medelhög till hög syra, kan detta variera från region till region. En rad olika sorter, mikroklimat och jordbrukstekniker gör det svårt att fastställa, med koppande toner som varierar från mogna och fruktiga till chokladaktiga och nötaktiga.

För att frigöra den fulla potentialen hos colombianska kaffebönor, är det rostarnas ansvar att se till att allt från laddningstemperaturen till höjningshastigheten kontrolleras. Men det är också viktigt att ta hänsyn till konsumenternas krav.

 

Vilken är den bästa rostningsprofilen för colombianskt kaffe?


Oavsett om det är mörkt, ljust eller medium, rostprofiler har en betydande inverkan på kaffes smak och egenskaper. Definierade som en uppsättning parametrar som används för att bestämma hur ett kaffe rostas, är rostningsprofiler till stor del beroende av en rostares kontroll över sin utrustning och de data de fångar från den.

Men för att uppnå en önskad rostningsprofil måste roster även ta hänsyn till ett antal olika faktorer som rör själva kaffet, från densitet och bearbetning, till variation och hårdhet.

Till exempel tenderar colombianska bönor att vara ganska täta på grund av de höga höjderna där de odlas. Därför, för att uppnå samma rostningsprofil som bönor med lägre densitet, kan en högre laddningstemperatur krävas. Enligt rostningsexperten Scott Rao beror det på att det för en given bönstorlek kräver mer energi att penetrera kärnan av tätare bönor.

För Ishan beror om en rosteri väljer ljus eller mörk till stor del på egenskaperna de vill lyfta fram i sitt kaffe och kundernas krav.

"Colombianskt kaffe kan ofta erbjuda djärv, karamellsötma och nötighet när det rostas mörkare, till exempel för en espressorostning eller som bas för en blandning", förklarar han. "Å andra sidan, när den rostas lätt till medium är det mer sannolikt att det tar fram de blommiga och citruskvaliteterna. Dessa blommor och citrus, tillsammans med gott om sötma, ger ett fantastiskt filterkaffe.”

En lättare rostning ett bra alternativ för rostare som vill visa upp kaffets distinkta smaknoter. Dock, kan det vara väldigt syrlig med en lättrost. Detta beror på att när kaffe rostas långt efter "första knäcket" kan det börja tappa några av sina unika egenskaper och få en lite mer "generisk" smak.

Mellanrost förmodligen passar colombianska bönor bättre än någon annan rostningsstil.  Vi tenderar inte att se mycket mörkt, och inte heller mycket ljusrostat colombianskt kaffe i branschen

 

Rostprofil förslag Ailio Bullet 

Aillio Bullet Kaffeprofil 

  • Bryggmetod: Filter (e.g. V60, Chemex), Aeropress or Cold Brew
  • Smak: uttalad syra och komplexitet, söt och fruktig
  • Bönor: Colombia Diluma
Temp. IBTS Temp. BT Power Fan Drum
Start Start P9 F2 D9
177°C 160°C P8 F3 D9
183°C 167°C P5 F4 D9
198°C 190°C P3 F6 D9
202°C 195°C P1 F6 D9
205°C 200°C P1 F8 D9
  • Start Mängd råkaffe: 600g
  • Preheat: 250°C IBTS
  • Slut temperatur: Vi rekommenderar 206°C IBTS, 203°C BT
  • DV tid %: (tid första spricka till slut / total tid): 9%

 



Tillbaka till blogg