Gene Café CBR-101 rostare
Jag har använt många olika rostar genom åren. För små partier på 1 kg eller mindre föredrar jag Aillio Bullet. Otrolig maskin. Men det har ett stort fel: Miniprovstek. Det tar lång tid att göra provrostning på Bullet. Det tar 30 minuter för förvärmning, minibatcher på 150 g eller mindre (vilket alltid är de angivna provstorlekarna). The Bullet fungerar helt enkelt inte särskilt bra, och du måste känna till maskinen mycket väl för att få en så liten provstorlek att fungera. Andra mer dedikerade provmaskiner gör att jag vill ha mer. Mer dedikerade provrostare kostar en arm och ett ben och ger dig bara 100 g stekar åt gången. Så för någon som vill steka hemma är 100 g verkligen den minsta tillåtna mängden enligt min åsikt.
Det är här Gene-caféet verkligen kommer in på egen hand. Det är en stor liten stekare. Både för entusiasterna som bara vill rosta bönor hemma och få en känsla för det, såväl som den professionella rostaren som jag själv som bara vill göra snabba prover innan de köper massiva 60 kg påsar med bönor. Vid 250 grams stekkapacitet, vilket räcker till ett par dagars bryggning för de flesta. Samt tillräckligt med kontroll på steken för att ge härliga prover på 100g eller mindre. Gene Café är bara en fantastisk, enkel och snabb maskin att använda.
Att använda:
- Koppla in den
- Tryck in den blå ratten för att slå på maskinen
- Justera starttemperaturen med den röda ratten
- Ställ in tiden för stekning med blå ratt
- Lägg bönor i burken
- Tryck på den röda ratten för att starta
Uppenbarligen finns det lite mer i det än så, men det här anger verkligen grunderna i maskinen. Att ge oss kontroll över tid och värme är i princip allt som behövs eller önskas vid prov och enkel rostning hemma. Jag kan värma upp och rosta 200g innan min Aillio Bullet ens har värmts upp.
Medan de flesta provrostare saknar kapacitet och funktionalitet (kontroll) för alla hemanvändare som vill kunna göra lite mer än att bara trycka på en knapp. Gene Café CBR-101 ger precis tillräckligt med kontroll för att hemanvändaren ska lära sig tillräckligt om stekning och få fantastiska smaker ur sina stekar utan att vara tråkiga.
Hur jag använder Gene Café CBR-101
- Jag ställer in bönbehållaren tom i maskinen
- Ställ in förvärmningstemperaturen till 200c
- Låt det bli varmt och håll kvar på den värmen i ca 10 minuter
- Tryck och håll in den röda ratten tills signalen E dyker upp på ratten och jag kan säkert ta bort behållaren
- Tillsätt 200 gram till burken
- Placera tillbaka behållaren i Gene Café CBR-101
- Sätt värmen på 240c och tryck på start
- När bönorna når första sprickan sänker jag temperaturen till ca 225c under ca 10-20% utvecklingstid.
Plus for the Gene Café CBR-101
- Snabb uppvärmning
- Lätt att använda
- Perfekt för provrostning
- Perfekt för hemrostning av lite större prover på 250g
- Lätt att underhålla
- Relativt billigt för en bra kafferostare
Minus of the Gene Café CBR-101
- Kan inte alltid höra det första knäcket eftersom maskinen är hög
- Inte ett bra verktyg för att kyla bönorna. Bästa praxis är att tömma behållaren så snart din stekning är klar istället för att använda maskinen för att kyla bönorna.